Maaperä

Puutarhaani olen ottanut ideoita sekä permakultturista että metsäpuutarhasta. Tavoitteena on monimuotoinen, kerroksellinen ja itseään ylläpitävä kokonaisuus, joka kuluttaa mahdollisimman vähän luonnonvaroja.

Maaperä kallion päällä on paikoin kovin ohut. Kuivimpiin kohtiin olen lisännyt Em-mikrobeilla ladattua biohiilta. Toivottavasti se auttaa kasveja selviämään kuivistakin kausista ilman lisäkastelua.

Maaperän mikrobit ovat tärkeitä paitsi kasveille myös ihmisille. Oman maan tuoreiden kasvien mukana tulevat mikrobit sparraavat vartustuskykyämme. Mikrobit voivat vaikuttaa myös mielialaan, esimerkiksi Mycobacterium vaccae kiihdyttää serotoniinin tuotantoa.

Typpilannoite:

Sekoitetaan 1 l vettä, 20 ml melassia, 20 ml EMa mikrobiliuosta ja nokkosia. Annetaan hapattua 10 päivää umpinaisessa astiassa. Laimennetaan 1/100.

Typpeä sitovia kasveja:

  • tyrni
  • keltamaite, pv
  • valkoapila, pv
  • metsävirna, pv (virnat ylipäänsä)
  • mukulanätkelmä
  • mukulapapu
  • siperianhernepensas
  • norkkomyrtti
  • puna-apila
  • vuohenherna
  • mesikkä
  • japanin hopeapensas
  • jänönvihma
  • suomyrtti

Bokashi

Boka shi on japania ja tarkoittaa käynyttä eloperäistä jätettä. Bokashi menetelmässä keittiön biojätteet käsitellään fermentoitumisprosessin avulla. Prosessin saadaan aikaan laittamalla biojätteet hapettomaan tilaan yhdessä EM-mikrobien kanssa. EM-mikrobit (effective micro-organisms) ovat maitohappobakteereita, hiiva- ja entsyymisieniä ja monia muita pieneliöitä.

Bokashin edut :

  • pienempi hiilijalanjälki verrattuna perinteiseen kompostointiin
  • bokashimulta parantaa maapeää
  • bokashin suotoneste on ravitseva lannoite (käytetään vain voimakkaasti laimennettuna 1:100 – 1:200; sisältää runsaasti fosforia ja kaliumia, vähemmän typpeä)
  • bokashinesteellä voi ladata biohiiltä
  • bokashin suotonestettä voi laittaa myös viemäreihin ja vessanpönttöön, sillä sen pitäisi auttaa putkistojen puhtaanapidossa
  • talvi ei hankaloita prosessia
  • tarvikkeet saa melko edullisesti tai jopa tehdä itse

Bokashin haasteet:

  • vaatii tilaa sisällä
  • vaatii enemmän suunnitelmallisuutta: mullan varastointi syksyllä, helpoimpien työtapojen etsintä

Tarvikkeet

  • keräysastia keittiöön
  • vähintään kaksi bokashi astiaa (ilmatiiviitä, välipohjallisia, hanallisia)
  • bokashi rouhetta
  • ’multatehdas’ saavi tai laatikko, jossa fermentoitunut jäte sekoitetaan multaan
  • ’vanhaa’ multaa

Prosessi

  • Kun aloitat uuden ämpärin täyttämisen, voit laittaa pohjimmaiseksi pari palaa talouspaperia, etteivät muruset mene reikäpohjan läpi.
    Kerää biojätteet keräysastiaan ja lisää kerran päivässä bokashi-ämpäriin. Tiivistä massa ja sirottele päälle bokashi-rouhetta. Isot jätteet kannattaa pilkkoa pienemmiksi ja munanakuoret murskata, jotta massa saadaan tiiviiksi. valuta hanasta suotoneste pois n. 3 päivän välein.
  • täysi ämpäri jätetään fermentoitumaan vähintään kahdeksi viikoksi
  • fermentoitunut jäte sekoitetaan multaan multatehtaassa ja jätetään multaantumaan vähintään kahdeksi viikoksi. Laita multatehtaan pohjalle multaa. Lisää bokashia ja multaa sekoittaen. Lisää päälle vielä 10 cm multaa. Multatehdasvaihe tarvitsee happea – älä peitä astiaa. Jos multatehtaasi on ulkona, peitä se verkolla, jottei se houkuttele jyrsijöitä.

Älä laita bokashiin:

  • suuria määriä paperia tai multaa
  • nesteitä
  • homeisia jätteitä

Bokashimulta on hyvin voimakasta. Käytä sitä sellaisenaan vain voimakasta lannoitusta vaativille kasveille. Muutoin sekoita sitä vanhan mullan joukkoon.