Lampi

Meillä piha-allas kerää talteen katon sadevedet, samalla se toimii silmänilona aikuisille ja pulikointipaikkana lapsille. Tälläinen monitoimiallas on haastava suunnittelukohde. Lisäksi allas sijaitsee rinteessä kallioisella pihalla ja aivan talon vieressä, joten korkojen kanssa on täytynyt olla tarkkana. Varsinkin kun altaan kantavana ajatuksena on ollut vesiheijastuksen syntyminen sisätiloihin klo 18 kieppeillä. Altaan puhdistus on biologinen ja energiankulutus on pyritty minimoimaan. Altaiden rakentamisesta ei ole valtavasti tietoa, joten tässä tiivistetysti meidän altaan tiedot. 

Vesiaihe muodostuu pääaltaasta ja sitä reunustavasta purosta. Pumppu nostaa veden altaasta puroon, josta se taas valuu takaisin pääaltaaseen. Altaaseen kerätään katolta tulevat sadevedet. Koska vettä on tarkoitus käyttää kasteluvetenä ja kuumalla säällä haiduntakin voi olla suurta, altaan veden pinta voi vaihdella merkittävästi. Allas onkin verhoiltu sisäseinämiltään pyöreillä jokikivillä. Pohjan verhoiluna toimii allassubstraatti. Pyöreisiin kiviin päädyin, koska ne sopivat mielestäni hyvin pihallemme, jossa on paljon sileää avokalliota. Pyöreä kiviverhoilu on lisäksi armollisempi allaskumille. Kun veden pinta altassa alkaa nousta kohti kriittistä rajaa, se ohjautuu hulevesiviemäriin. Mikäli viemäri on tukossa tai ei vedä riittävän nopeasti vesi alkaa poistua ylivuotona altaan kauimmaisesta kulmasta, jossa on hulevesien imeytyspainanne. Altaan sisäseinämät ovat loivat, jotta lapset ja eläimet pääsevät kapuamaan altaasta ylös. Yleensä seinämät terassoidaan, jotta altaaseen saadaan eri vedensyvyyttä vaativia kasveja. Jätin terassoinnin pois, koska vaihtelevan vedenpinnan takia kasveja ei voi laittaa pääaltaaseen.

Allas sijoittuu rinteeseen keittiön ikkunan alle. Rinne kaivettiin esiin kallioon asti ja toiselle puolelle muotoiltiin penger isosta louheesta. Päälle tuli mursketta.  Altaan pohjalle, kallion päälle, tuli kerros salaojasoraa. Tämän suurempaa salaojitusta en suorittanut, sillä kuoppa oli ollut kaivettuna hyvän aikaa ja kuitenkin pysynyt aina kuivana. Savimaan tontilla salaojitukseenkin on hyvä paneutua. Murskeen/salaojasoran päälle tuli puolestaan suodatinkangas ja hiekkakerros. Hiekan päälle laitoin tavallisen suodatinkankaan kaksinkertaisena ja altaan pohjan kohdan peitin paksulla suodatinkankaalla. Suodatinkankaan päälle tuli 1mm allaskumi. Altaan sisäpinta verhoiltiin pyöreillä jokikivillä. Koska lapset liikkuvat altaassa, jokikivien alle tuli vielä paksu allaskumia suojaava matto. Nyt kuitenkin suunnittelen tämä maton poistoa, koska siitä irtoaa luultavasti mikromuoveja veteen. Altaan reunalle muotoiltiin makkaramainen koroke ettei pintavesi valu suoraan altaaseen. Kaikki verhoilukivet on huuhdeltu ennen altaaseen laittoa. Piha-altaiden yhteydessä on hyvä miettiä myös turvallisuutta. Ymmärtääkseni nykyisin rakennusluvissa vaaditaan altaiden sijoittamista aidatulle alueelle.

Allas rakentuu


Suodatinpumppuna on Eco 3000. Päädyin tähän malliin koska se oli pienitehoinen (10W), nostokorkeudeltaan riittävä ja siihen on mahdollista liittää myöhemmin myös pintasuodatin eli skimmeri. Suodatinpumpun läpi menevät 8mm roskat. Varotoimenpiteenä olen näin ensihätään  laittanut pumpun pesupussin sisään, mikä estää suurten roskien pääsyn suodatinpumpun sisään. Kehittelen sitten myöhemmin jonkin pysyvämmän ratkaisun. Suodatinpumppu pumppaa veden altaan Zeoliittilaatikkoon. Aiemmin vesi kulki myös UV-suodattimen läpi, mutta jätän sen ensi kesänä pois, jotta altaaseen kehittyy luonnollinen mikrobisto. Zeoliitti on huokoista kiveä, jonka pinta on hyvä kasvualusta bakteereille. Bakteereiden pitäisi sen avulla kehittyä luonnollisesti ja näin edesauttaa liikaravinteiden hajoamista. Toinen Zeoliittirasia on pääaltaassa ja luutavasti lisään pari rasiaa vielä johonkin kohtaan. Syksyllä poistan Zeoliitin ja käytän sen lannoitteena puutarhassa. Altaan pohja on peitetty allassubstraatilla, joka estää levän muodostusta ja pitää veden kunnossa. Substraatti on hyvä huuhtoa ennen altaaseen laittoa. Altaaseen tulevan sadeveden ohjaan tällä hetkellä altaaseen haavin kautta. Haavin tarkoituksena on kerätä huomaansa katolta tuleva roska. Altaan lähellä on suuri mänty, joten roskaa kertyy huomattavia määriä.

Suodatinlaitteistoa, kuvassa näkyy myös UV-suodatin, jonka aion poistaa käytöstä.

Kokemuksia

– Vesiheijastus tulee keittiön kattoon klo 16-19; just niin kuin pitikin ja tykkään kovasti.
– Puista tulevaa roskaa saa kalastella haavilla altaasta tiiviisti. Koen sen kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi mukavan rentouttavana touhuna. Altaan lähellä on runsaasti lempparipeitekasveihini kuuluvaa tuoksukurjenpolvea, joten solinan, välkkeen ja tuoksun tuottama kokemus on juuri sellainen mitä lähdin hakemaan.
– Altaan rakennus vaatii valtavasti työtä ja perehtyneisyyttä.
– Allas kerää tykkäyksiä myös eläimiltä. Päivittäin kurkkuaan käy kostuttamassa lintuja. Kerran olen bongannut myös oravan. Sammakko ’Samppis’ on myös yleinen vieras altaassa.
– Lapset tykkää. Katsotaan mitä allaskumi tykkää lasten tassuista ja kuinka suojaustoimenpiteeni toimivat. Periaatteessa takuu materiaalille on 30v.

Vesiheijastus keittiön paneelikattoon

Esimerkkejä allaskasvillisuudesta:

siperiankurjenmiekka, rantakukka, pullosara, rohtokalmojuuri, sarjarimpi, rentukka, luhtasara, kirjosorsimo ja ruokohelpi.

Kasveja hulevesipainanteisiin:

Viiltosara, jänönsara, röyhyvihvilä,korpikaisla, luhtakastikka, rantatyräkki ja suovehka.

Advertisement