Hyötykasveista

Kumppanuuskasvit – alleopatia

Kumppanuuskasveista löytyy runsaasti kokemusperäistä tietoa, mutta Suomen oloissa tutkittua tietoa harmittavan vähän. Kumppanuuskasvien taustalla on alleopatia, kasvien ja muiden eliöiden biokemiallinen vuorovaikutus, joka voi olla sekä positiivista (+) että negatiivista (-). Alla muutamia kumppanuuskasviesimerkkejä:

  • basilika + kurkku, kehäkukka, paprika, tomaatti ( – oregano, parsa, salvia)
  • laventeli + chili
  • lanttu – punajuuri
  • kaali + kehäkukat
  • porkkana + herne, pavut, pinaatti, timjami, tomaatti, valosipuli ( – tilli)
  • tomaatti + persilja, vihanneskrassi ( – punajuuri)
  • artisokka + kurkku, salaatti ja selleri ( – peruna)
  • auringonkukka + kurkku ( – peruna)

Hyötykasveja varjoon

Hertta-aralia Udo
Herukat (pv)
Humala
Japanin yrttiputki, salaatteihin, kala-ja kanaruokiin
Karhunlaukka, maustekasvina valkosipulin sijaan
Kirveli
Kotkansiipi
Kuunliljojat (nuoret versot syötäviä)
Maahumala, Suurina määrinä kasvi on myrkyllinen.”
Marjasinikuusama (pv)
Minttu (pv)
Nukula (pv) Rohdoksi käytetään kukinta-aikaan kerättyjä kuivattuja kukkalatvoja, joista voi tehdä esim. teetä. Kansanlääkinnässä nukulaa on alunperin käytetty sydän- ja verisuonitautien hoitoon, ja vasta myöhemmin on huomattu kasvin rauhoittavat ominaisuudet.  Se alentaa verenpainetta ja tehoaa sekä hermostollisiin että toiminnallisiin sydänvaivoihin.  Sitä on käytetty myös kouristuksia laukaisevana ja kuukautisia edistävänä rohtona sekä vaidevuosirohtona. Herkkäihoisille kasvi saattaa aiheuttaa ihotulehduksen. Suurina määrinä kasvi on myrkyllinen.
Parsakaali & muut kaalit?
Punalatva, vanha rohtokasvi
Raparperi
Rentoakankaali
Saksankirveli (älä anna siementää)
Salaatti
Sienet
Sitruunamelissa
Tuoksumatara, maustekasvi
Tuoksusimake, vaniljan makuinen mauste
Tähkäkimikki, intiaanit ovat käyttäneet vaihdevuosivaivoihin
Voikukka
Vuohenputki
Vuorenkilpi (teenä)