Hortaa hortoilijalle

Minttu, litulaukka ja nokkonen.

Kevään ja kasvun voima on uskomaton. Kylmyydestä huolimatta maa puskee uutta elämää. Omassa puutarhassani kasvun kukoistuksesta kilvoittelevat mintut, litulaukka ja nokkonen. Nokkosesta voi tehdä vaikka nokkospestoa (ohje K-ruoka). Myös litulaukasta voi tehdä pestoa. Villiyrttiasiantuntija prof. Sinikka Piippo on antanut hienon vinkin karjalanpiirakoiden maustamisesta litulaukalla. Siinä litulaukkaa silputaan karjalanpiirakan päälle. Litulaukan päälle laitetaan juustoa ja lopuksi koko komeutta lämmitetään uunissa kunnes juusto sulaa.

Nokkospesto

200g nokkosia

1 dl pinjansiemeniä

1 dl parmesaania

2 valkosipulinkynttä

1 1/2 dl oliiviöljyä

1/2-1 tl suolaa

Puutarhassani kasvaa myös karhunlaukkaa, mutta en tiedä raaskinko ottaa sitä vielä käyttöön.

Syksyllä kylvin mielestäni runsaasti uusia sipulikukkia, mutta näin keväällä sitä huomaa, että enemmänkin voisi olla. Kevät on hyvä aika kuvata vajaalta tuntuvat kohdat, sillä syksyllä kaikki tuntuu taas olevan aivan täynnä. Varsinkin tontin rajalle voisi istuttaa reilusti scilloja ja samoin jalkakäytävän varteen ohikulkijoita ilahduttamaan.

Tässä on selvää sipulikukkavajausta

Oli iloinen yllätys, että jättilaukat näyttäisivät lähteneen leviämään siemenistä. Tosin saanen odotella useamman vuoden ennen kuin näistä pikkuriikkisistä taimista kasvaa kukkivia jättilaukkoja. Sieviä nuo kuitenkin ovat jo nykyisessä asussaan.

Jättilaukan siementaimia

Tilasin taas 60 säkin lavan multaa pihalle. Multa tuntuu vain katoavan johonkin (olenko tiivistänyt lepsusti – luultavasti kyllä). Lisäksi haluan kohotella ja laajentaa penkkejäni. Mullan lisäksi tilasinkin säkillisen turveharkkoja. Sahasin harkot puoliksi, sillä ne ovat aika tyyriitä, ja jatkoin niillä jo viime vuonna aloittamaani reunustustyötä.

Yläpihan mutkitteleva polku sai turveharkkorajauksen

Toinen reunustustyömaa löytyy alapihalta. Piha viettää kohti koillista ja tuntui kaipaavan pientä pengertä. Niinpä olen kasannut pientä reunusta koivupölleistä lähelle naapurin rajaa. Pengertyön lisäksi koivupöllit toimivat tärkeänä lahopuun lisääjänä puutarhassani.

Koivupöllit pengertävät pihan alareunaa.

Olen suhtautunut lammen ja puron ylläpitoon aika huolettomasti. Viime syksynä jätin puropumpun lampeen ja hyvin tuo tuntui pelittävän vielä keväällä. Puhdistustakaan en ole juuri tehnyt. Syksyllä napsin suurimpiä vihreitä pois rehevöittämästä ja nyt keväällä täytyisi vielä keräillä isoimmat oksat ja lehtikasat pois. Muutoin kuitenkin tykkään tälläisestä luonnollisen näköisestä menosta ja vähäisestä työnteosta. Sammakot ja liskot ovat taas laskeneet kutunsa lammikkoon ja vesi näyttää kirkkaalta.

Lammikon vieressä oleva puro on saanut leskenlehtiä ja sammalta kylkiinsä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s