Talvipuuhia

Kellarin kasvatuspiste

Ensimmäiset kasvit on jo laitettu kasvamaan. Paloittelin inkiväärin juuren. Laitoin palat veteen likoamaan n. 4 tunnin ajaksi ja tökkäsin multaan. Satoa pitäisi päästä korjaamaan kesäkuussa.

Hyötykasviyhdistykselle lähti siementilaus: koristekurpitsasekoitus, sinivioletti kelloköynnös, karhunlaukka, kamomillasaunio, esparsetti, sungold tomaatti ja latva-artisokka green globe. Exotic Gardenin siementilaukseen lähti: tähkäkimikki, tuoksusimake, tuoksumatara, japaninyrttiputki, helmiäishalikka ja tähtililja. Tilauksessa on useita varjon ja puolivarjon kasveja, joiden pitäisi sopia puiden varjostamaan puutarhaamme. Suomen Niittysiemeneltä tilasin talon varjoisalle puolelle, soratielle ja sen penkoille sopivien kasvien siemeniä; ne tulikin jo leviteltyä paikoilleen.

Minulla ei ole ollut oikein hyvää esikasvatuspaikkaa. Niinpä olikin ilahtunut, kun sain nyt talvella lahjoituksena valaisimen, joka sopii oivallisesti esikasvatukseen. Spektri ei ole kasveille optimoitu, mutta uskoisin sen välttävän tälläiseen epäammattimaiseen toimintaan. Kellariin onkin nyt viritetty esikasvatuspaikka. Ajastin pitäisi vielä hankkia.

Talvella on myös hyvä aika perehtyä maaperän kunnossapitoon ja suunnitella sopivaa luomulannoitekoostumusta. Löysin artikkelin, josta löytyi bokashi-nesteen ravinnepitoisuudet. Olle Lind: Evaluation of bokashi fermentation leachate as a biofertilizer in urban horticulture – inorganic plant nutrient content in bokashi leachate and its effect as a fertilizer on pak choi, Faculty of Landscape Architecture, Horticulture and Crop Production Science, Swedish University of Landscape Architecture (2014).

Talvi tuo myös hyvin esille, että puutarha kaipaa lisää ikivihreitä kasveja. Suunnitelmissani on vaihtaa kataja ja ruusun paikkoja ja hankkia kaksi pesäkuusta. Lisäksi pihalle voisi istuttaa metsäkuusen ja pitää sen saksimalla pienenä ja tuuheana. Takapihalle, seinän viereen, voisi istuttaa marjatanalppiruusu Haagan, nukka-alppiruusu Unelman ja atsalea Violettan. Väleihin ainakin kotkansiipisanaisia. Penkissä nyt olevat perennat voisi siirtää pihan keskelle kohopenkkiin. Vaihdon yhteydessä myös multaa ja salaojasoraa erottavan suodatinkankaan voisi vaihtaa muovittomaan ratkaisuun.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s